2011. április 20., szerda

Hol tanár s diák egy közösség

Tagadhatatlanul előfordul, hogy iskolaévek alatt a hallgatók és az oktatók nem kerülnek egy hullámhosszra, mely az egymás iránti türelem és tisztelet csökkenéséhez, s így sok feszültséghez vezethet. Főleg a vizsgaidőszak tájékán. Van azonban legalább egy olyan alkalom minden két évben, amikor a két csoport egy közösséggé formálódik, egymásért és egymás mellett áll ki. Ilyen esemény az Országos Tudományos Diákköri Konferencia.

Az OTDK és az arra való szorgalmas felkészülés az egyik legkiválóbb példája a hallgatók és a (legalább) közvetlen mentoraik közötti kitartó és baráti együttműködésnek. A hallgatók nyitottak a tanulásra és kutatásra, az oktatók pedig érezhetik, hogy szavaik biztos meghallgatásra kerülnek. E szoros szakmai kapocs pedig - sok más tényező mellett természetesen - kiváló versenyszereplést szülhet, mely mindenkinek a sikere. Sőt, a hallgató és az oktató mellett közös otthonuknak: egyetemüknek is öregbíti hírét.

A XXX. OTDK állam- és jogtudományi tagozata 2011. április 18-20 között Pécsett került megrendezésre. Ezen Szegedet több mint 30 előadással képviselték hallgatóink (nem csak joghallgatók, mivel rögtön az én konzulensi felügyeletem mellett indult egy kiváló nemzetközi tanulmányok szakos diák, Szénási Ráhel). A rendezvényen már a megnyitó ünnepség is eggyé kovácsolta azt a tömeget, akik a Tudásközpont dísztermében összegyűltek, és a kiváló köszöntő beszédeket követő zenés műsort végig hallgatták. A fenomenális zenei adottságokkal megáldott pécsi joghallgatók és - mi több - egy oktató hangos tapsot érdemlő gálaműsorát a bordalokat modern acapella stílussal vegyítő Vivat Bacchus követte. Így - valamint az ezt követő kötetlen éjszakai "túrázással" indult az OTDK, és ezen keresztül a címben is szerepeltetett "közösségépítés" vagy "épülés".

Mivel Pécsett utoljára esküvői öltönyt voltam vásárolni, és azt is 2009-ben tettem, ezért a kulturális fővárosi címmel járó hatalmas  fejlesztések gyümölcsét is csak most tapasztalhattam meg. A rendezvény helyszínére és helyszínéről való séták során készített fényképek egyike látható a mellékelt első képen. A verseny a pécsi jogi kar impozáns és hatalmas épületében került megrendezésre. A kutatásaimat érintő előadásokat igyekeztem végig hallgatni, s erről a másik blogomon részletes bejegyzést is készítettem. Öröm volt látni a rendezvény előtt, alatt és után a lelkes, persze sok esetben komolyan izguló hallgatói tekinteteket, és azt is, hogy a kollégáim mind azzal töltötték szabad perceiket, hogy a szegedi fiatalokat ösztönözzék hol a kitartásra, hol pedig arra, hogy feladatuk teljesítését követően eresszenek le, és pihenjenek végre.

A verseny szekcióülését követően arra is lehetőség nyílt, hogy városnézés keretében bővítsem reggeli sétáim során megnyitott fotóalbumomat. A második kép ekkor született, és a pécsi Széchenyi-teret ábrázolja. Az oktatóknak szervezett kiváló búcsú vacsorát, melyet a pécsi Cézár pezsgőt gyártó cég mély, ötszintes pincerendszerében való "kirándulás" és pezsgőkóstolás tett egésszé, a Pécsi Est Caféban szervezett táncos est (alias diszkó) követte. Itt fellépett a Pécsett, és igazából már országosan is meghatározóként kezelt 30Y. Az ezután sorra kerülő, igen széles zenei repertoárt felvonultató mixre (értsd, könnyes nevetést váltott ki többségünkből Dr. Alban "It's my life" dala, viszont együtt ugráltunk sok más friss dalra, vagy épp a Run DMC és az Aerosmith klasszikusára, a "Walk this way"-re) hajnali fél háromig roptuk a "közösségépítő" körtáncot. Egy idő után bármerre is néztem, szegedieket láttam.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy kiváló élményt és tapasztalatokat jelentett a rendezvény, karunk két lételeme, az oktatói és hallgatói gárda közötti szálak megerősítését is maga után vonva. Ami a legjobb, hogy 2013-ban Szeged ad otthont a következő eseménynek, s így majd mi viszonozhatjuk mindazt a kedvességet, amit Pécsett kaptunk.

Update #1: Most már hivatalos: Hajdú Dóri hallgatóm első helyezést ért el a Jogi Informatikai Szekcióban!!!

Update #2: A mai nappal (május 3.) e bejegyzés lett e miniatűr kis blogocska legolvasottabb bejegyzése:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése